Image

© Flexibilo

De fouten die we allemaal maken met onze ovens en hoe ze te vermijden

De oven is een essentieel onderdeel van onze keuken en we gebruiken hem bijna elke dag om onze maaltijden te bereiden. Er zijn echter fouten die we vaak maken zonder dat we het doorhebben.

Fout 1: De oven niet voorverwarmen

De oven voorverwarmen is een cruciale stap voor succesvol koken, omdat het je in staat stelt om de gewenste temperatuur te bereiken voordat je je voedsel in de oven plaatst.

Als je vergeet om je oven voor te verwarmen, zal het koken ongelijkmatig verlopen en zullen je gerechten mogelijk niet doorbakken zijn.

Fout nr. 2: de verkeerde temperatuur kiezen

Zelfs als je een recept tot op de letter volgt, het succes van het koken grotendeels af van de keuze van de juiste temperatuur.

Het is essentieel om de instructies van de fabrikant van je oven te raadplegen, die per model kunnen verschillen.

Lees meer over de overeenkomst tussen bereidingswijzen en temperaturen

 • Traditioneel koken: tussen 180°C en 220°C
 • Koken met ventilator: tussen 140°C en 190°C
 • Grill: tussen 200°C en 300°C

Als je gewend bent om een ander type oven te gebruiken (bijvoorbeeld als je overschakelt van een traditionele oven naar een oven met ventilator), is het belangrijk om te weten wat de verschillen in temperatuur zijn en welke aanpassingen je moet doen om te voorkomen dat je gerechten in de war raken.

LEES  Er's niets beter dan een pierrade met vrienden! Maar vergeet niet om de steen goed schoon te maken! Dit zijn onze tips

Fout nr. 3: de rekken verkeerd plaatsen

De juiste hoogte kiezen voor de rekken in je oven is essentieel voor gelijkmatig bakken. Elk gerecht vereist een specifieke positieafhankelijk van de grootte en inhoud:

 • Voor een pizza of bladerdeeg: rek geplaatst in het midden van de oven
 • Voor vlees: rooster onderin de oven
 • Voor gebak: rek boven in de oven

Controleer ook of je oven een luchtcirculatie kookstand heeft (roterende warmte) waarmee je verschillende gerechten tegelijk kunt bereiden zonder smaken of geuren te vermengen.

Fout nr. 4: De ovendeur te vaak openen

De ovendeur openen tijdens het koken kan verleidelijk zijn om de voortgang van je gerecht te controleren, maar het kan ook een plotselinge, scherpe temperatuurdaling veroorzaken.

Het is daarom aan te raden om de ovendeur niet te vaak te openen tijdens het koken, om het proces niet te verstoren.

Gebruik je ovenraam om je gerecht in de gaten te houden

De meeste moderne ovens hebben een raampje waardoor je het kookproces gemakkelijk in de gaten kunt houden zonder de deur te hoeven openen. Vergeet niet om de binnenverlichting aan te zetten zodat je door het glas kunt kijken.

Fout nr. 5: Onderhoud en reiniging verwaarlozen

Regelmatig onderhoud van je oven zorgt ervoor dat hij langer meegaat en optimaal werkt. Een vuile oven kan een bron zijn van onaangename geurtjes en huishoudelijke ongelukjes.Het is dus belangrijk om hem regelmatig schoon te maken, vooral de wanden, het rooster en de kookplaat.

Tips om je oven makkelijker schoon te maken

Om te voorkomen dat vet en etensresten zich ophopen in je oven, kun je bakpapier of een herbruikbare siliconenmat gebruiken op het rooster en de bakplaat.

LEES  Wij vertellen je het geheim om de volle smaak van je koffie naar boven te halen! Bereid je voor op een explosie van smaken!

Deze accessoires voorkomen dat voedsel blijft plakken en maken het veel gemakkelijker om de oven schoon te maken na gebruik.

Fout nr. 6: Het verkeerde kookprogramma gebruiken

Uw oven is uitgerust met verschillende kookprogramma’s om te voldoen aan de specifieke behoeften van elk gerecht. Om al je recepten tot een succes te maken, moet je de juiste kookstand selecteren:

 • Traditionele warmte: ideaal voor enkele gerechten (gratins, quiches)
 • Roterende warmte: perfect om meerdere gerechten tegelijk te bereiden
 • Grill: voor het bruinen van vlees en gratineren van kazen

Om je oven goed te gebruiken, moet je weten welke veelgemaakte fouten je moet vermijden.

Door goed te letten op temperaturen, standen van de rekken, kookprogramma’s en onderhoud, haal je het meeste uit je oven en weet je zeker dat al je gerechten een succes worden.

Meest recente artikelen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Deel dit:
 • Home
 • Home
 • De fouten die we allemaal maken met onze ovens en hoe ze te vermijden