Inhoud
De PFAS (perfluoralkylaten en polyfluoralkylaten) zijn chemische stoffen die in veel alledaagse voorwerpen worden gebruikt vanwege hun antikleef- of hittebestendige eigenschappen.
Deze verbindingen zijn zeer persistent in het milieu en kunnen zich ophopen in levende organismen, vandaar hun naam “eeuwige verontreinigingen“.
Ze maken zich zorgen over hun schadelijke effecten op de gezondheid, in het bijzonder over hun hormoonontregelend vermogen.
Controversiële verontreinigende stoffen aanwezig in veel producten
PFAS zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan actuele artikelen zoals :
- Waterdichte kleding
- Voedselverpakking
- Meubilair (bekleding, matrassen)
- Cosmetica
- Schoonmaakmiddelen
- Keukengerei, zoals Tefal koekenpannen met antiaanbaklaag
Voorgestelde wetgeving om PFAS in Frankrijk te reguleren
De Franse Assemblée Nationale heeft in eerste lezing een wetsvoorstel aangenomen om het gebruik van PFAS te beperken tegen januari 2026, vooral in kleding en cosmetica.
De groene Europarlementariër Nicolas Thierry zit achter dit wetgevingsinitiatief, dat gericht is op de bescherming van de volksgezondheid en het milieu.
Strengere controles op producten die eeuwig vervuilende stoffen bevatten
Dit wetsvoorstel voorziet in een geleidelijk verbod op PFAS in verschillende productcategorieën:
- Kleding: verbod vanaf 1 januari 2026
- Cosmetica: verbod vanaf 1 januari 2026
- Verpakking van levensmiddelen: verbod vanaf 1 januari 2028
Tefal koekenpannen en keukengerei vrijgesteld
De parlementaire meerderheid is er echter op het laatste moment in geslaagd om Tefal koekenpannen en ander keukengerei uit te sluiten van de lijst van producten die onder het PFAS-verbod vallen.
Het Franse merk, waarvan de antiaanbaklaag deze stoffen bevat, kan dus doorgaan met het produceren en verkopen van zijn koekenpannen zonder de samenstelling te veranderen.
Seb management en werknemers mobiliseren tegen de voorgestelde wet
Geconfronteerd met het vooruitzicht van een verbod op het gebruik van PFAS in hun paradepaardje, demonstreerden het bedrijf Seb, eigenaar van het merk Tefal, en zijn werknemers voor de Nationale Assemblee om hun belangen te verdedigen.
Uitgerust met koekenpannen van Tefal slaagden de werknemers en hun management erin om hun stem te laten horen door de gekozen vertegenwoordigers, die er uiteindelijk mee instemden om kookgerei uit te sluiten van de lijst met betrokken producten.
Een compromis tussen volksgezondheid en behoud van werkgelegenheid
In dit geval probeerde de wetgever een evenwicht te vinden tussen het voorzorgsprincipe met betrekking tot gezondheid en milieu en de noodzaak om banen te behouden in een industrie die symbool staat voor het concept made in France.
De halfslachtige overwinning van de ecologen benadrukt de complexe kwesties rond de regulering van eeuwige verontreinigende stoffen.