Image

© Flexibilo

Pierrade of plancha : 2 vergelijkbare bereidingswijzen met verschillende voordelen

De kunst van het koken is een activiteit vol subtiliteiten. Er zijn zoveel manieren om onze maaltijden te bereiden en zoveel apparatuur om ons te helpen de klus te klaren.

Onder deze hulpmiddelen zijn er twee die opvallen door hun vermogen om de smaken van ons eten te verbeteren: de pierrade en de plancha. Hoewel ze er hetzelfde uitzien, hebben deze twee kooktoestellen verschillende kenmerken die ze uniek maken.

Vandaag gaan we je helpen deze verschillen te begrijpen en het apparaat te kiezen dat het beste past bij jouw kookbehoeften.

Inhoud

Wat is een pierrade?

De pierrade is een kookmethode waarbij een voorverwarmde natuursteen, meestal graniet of leisteen, wordt gebruikt om voedsel te koken.

Eenmaal heet, kookt de steen stukken vlees, vis of groenten gelijkmatig, waardoor hun smaak en voedingsstoffen behouden blijven.

Pierrade staat bekend om zijn gezond en diëtetiekomdat het geen gebruik van vetten vereist.

Wat is een plancha?

De planchais een kookmethode die oorspronkelijk uit Spanje komt. Het maakt gebruik van een metalen plaat die tot een hoge temperatuur wordt verhit om het voedsel dicht te schroeien.

Deze snelle, gelijkmatige kookmethode behoudt de sappen en smaken van het voedsel. Het is ideaal voor het bereiden van vlees, vis, zeevruchten en zelfs groenten.

Net als de pierrade wordt de plancha ook beschouwd als een kookmethode. gezond omdat er geen vetten aan te pas komen.

De belangrijkste verschillen

Hoewel deze twee kookmethodes op elkaar lijken, hebben ze enkele opmerkelijke verschillen.

LEES  Hoe bespaar je honderden euro's op je energierekening met deze simpele aanpassingen?

Het belangrijkste verschil ligt in de kooktemperatuur.

  • De plancha kookt op een hoge temperatuur, wat ideaal is om voedsel snel dicht te schroeien en de smaak te behouden.
  • De pierrade kookt daarentegen op een mildere temperatuur, ideaal voor langzaam, gelijkmatig koken.

Een ander verschil zit in de manier van koken.

  • Bij een plancha wordt het voedsel gekookt door direct contact met de verhitte bakplaat, waardoor het gelijkmatig en snel gaart.
  • Bij de pierrade wordt het eten gekookt op een natuursteen, waardoor het een unieke en authentieke smaak krijgt. Tot slot praktisch is ook een onderscheidend criterium. De plancha is over het algemeen groter en zwaarder dan de pierrade, waardoor hij minder gemakkelijk te vervoeren en op te bergen is. De pierrade, die kleiner en lichter is, is ideaal voor kleine ruimtes en voor gebruik onderweg.

Pierrade en plancha zijn twee unieke kookmethodes die elk verschillende voordelen bieden. De keuze tussen deze twee opties hangt dus af van je culinaire voorkeuren en je praktische behoeften.

Heeft dit artikel je geholpen om de verschillen tussen pierrade en plancha beter te begrijpen? Zo ja, deel het dan op je sociale netwerken om andere fijnproevers te helpen de juiste keuze te maken!

Meest recente artikelen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Deel dit:
  • Home
  • Home
  • Pierrade of plancha : 2 vergelijkbare bereidingswijzen met verschillende voordelen