Skip to main content

Loirestraat Purmerend

In het kort

1 van de doelstellingen van de gemeente Purmerend is om zorg te dragen voor een klimaat adaptieve omgeving voor de toekomst.

Klimaatadaptatie: het klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. De zomers worden warmer en buien steeds heftiger. Dit resulteert in verschillende vormen van overlast. Met veel bestrating in de leefomgeving, wordt veel waardevol regenwater afgevoerd naar sloten. Door minder bestrating toe te passen kan veel regenwater lokaal in de bodem worden opgenomen. Dit heeft een verkoelend effect en zorgt dat het grondwaterpeil wordt aangevuld voor droge periodes. Hiermee kunnen wij samen zorgen voor de aanvulling van drinkwater.

Verharde speelpleinen zijn plekken waar vaak veel overlast van klimaatverandering wordt ondervonden. Zo trekt een tegelverharding veel warmte aan en kan er wateroverlast ontstaan bij heftige buien. Om onszelf en de omgeving te beschermen tegen het veranderende klimaat moeten we onze leefomgeving aanpassen.

1 van de maatregelen kan zijn tegels eruit, groen erin. Hiermee kan water infiltreren in de bodem, het oppervlak wordt minder heet en beplanting zorgt voor schaduw, schone lucht en geeft ruimte voor meer biodiversiteit. Bij komend voordeel bij vergroening dat er meer ruimte gecreëerd wordt voor spelen, leren, ontwikkelen en ontdekken.

Samen met de gemeente Purmerend hebben we een ontwerp gemaakt waar we kunstgras niet meer laten terugkomen en vervangen wordt voor gras en houtsnippers. Hoogte verschil hebben we gecreëerd met een heuvel met daarin een speelbuis voor de kinderen. Onze klimtoestel boswachter 2 is geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 2 jaar, de kinderen kunnen heerlijk spelen met een takel emmer met glijgoot waar de housnippers door heen kunnen gaan, ideaal voor het trainen van hun motoriek. Verder hebben we mooie parcours kunnen maken van onze evenwichtsbalk en zwerfkeien richting de Boswachter.

De speelplaats staat nu nog in de bouwhekken om zo het gras zo goed mogelijk te laten aan groeien voordat de kinderen er gebruik van kunnen maken. Uiteindelijk is het een prachtig speelplek geworden waar de buurt nog jarenlang plezier van kunnen hebben.