Image

© Flexibilo

Vergeet niet je wasmachine regelmatig te wassen om onaangename verrassingen te voorkomen

Het komt misschien als een verrassing, maar een wasmachine moet regelmatig worden schoongemaakt om op volle capaciteit te kunnen draaien en bepaalde ongemakken te voorkomen.

Als je dit onderhoud verwaarloost, kunt u tegen een aantal problemen aanlopen zoals nare geurtjes, zeepaanslag, kalkaanslag en mechanische problemen.

Waarom je wasmachine schoonmaken?

Als je je wasmachine schoon en efficiënt wilt houden, is het essentieel om er speciale aandacht aan te besteden. Hier zijn een paar redenen waarom je je wasmachine vaak moet schoonmaken:

 • Om de prestaties te verbeteren Als je vuil, kalk en wasmiddelresten in je wasmachine laat ophopen, heeft dit invloed op het vermogen om je kleding goed schoon te maken en kan dit leiden tot vroegtijdige slijtage;
 • Beperk onaangename geuren Na verloop van tijd kunnen verschillende elementen zoals schimmel, kalk en bacteriën onaangename geuren veroorzaken in een wasmachine;
 • Gezondheidsproblemen voorkomen Door je wasmachine regelmatig schoon te maken, verklein je het risico dat bacteriën en andere schadelijke micro-organismen zich verspreiden. Het helpt ook indirect om je kleding langer schoon te houden.

Hoe maak ik mijn wasmachine schoon?

Volg deze stappen om je wasmachine schoon te houden:

Maak het raam schoon

Het eerste wat je moet doen is het raam van je apparaat regelmatig schoonmaken. Dit is de ideale plek voor schimmel om te groeien.

LEES  Eenvoudige tips om je eetkamer te laten stralen! Van saai naar fantastisch is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Gebruik hiervoor een vochtige, pluisvrije spons of doek gedrenkt in warm water en witte azijn om zachtjes over de afdichting rond de patrijspoort te wrijven.

Vergeet niet om de pakking te controleren op tekenen van verslechteringin welk geval deze moet worden vervangen.

Inspecteer en reinig het filter

Het filter bevindt zich aan de onderkant van de voorkant van je wasmachine en vangt verschillende vuildeeltjes op, zoals pluizen en vezels van vuil wasgoed. Het moet regelmatig geïnspecteerd en schoongemaakt worden om schade aan je wasmachine te voorkomen.

Zorg ervoor dat er geen vreemde voorwerpen vastzitten die mechanische problemen kunnen veroorzaken.

Wasmiddel- en wasverzachterresten verwijderen

In de vakjes van de wasmiddeldispenser kunnen zich soms wasmiddelresten ophopen. Om dit te voorkomen kun je het bakje gewoon verwijderen en onder heet water afspoelen om wasmiddel- en wasverzachterresten te verwijderen.

De trommel van uw wasmachine ontkalken

Kalkaanslag is een geduchte vijand voor je wasmachine en kan zich ophopen op de verwarmingselementen en kuip van je apparaat.

Om dit te voorkomen giet je 1 liter witte azijn rechtstreeks in de trommel van je wasmachine en laat je vervolgens een lege cyclus draaien op een minimumtemperatuur van 60°C.

Ontsmet je apparaat

Om bacteriën en ziektekiemen in je wasmachine te verwijderen, kun je een ontsmettingsmiddel gebruiken dat speciaal voor dit doel is ontworpen, zoals verdund bleekmiddel.

Giet gewoon een kopje van het product in het wasmiddeldoseerbakje en draai een kort wasprogramma om de machine te reinigen en te desinfecteren.

Tips om elke dag in de praktijk te brengen

Om je wasmachine zo schoon mogelijk te houden en zo lang mogelijk probleemloos te laten werken, raden we je aan om dagelijks eenvoudige stappen te ondernemen.

LEES  Stressvrij koken: Hoe transformeer je je keukenervaring met deze verbazingwekkende keukenhacks?

Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Open de deur van de trommel na elke cyclus en laat hem enkele uren aan de lucht drogen. Dit vermindert de vochtigheid en het risico op onaangename geurtjes;
 • Stofzuig minstens een keer per maand met witte azijn om kalkaanslag te voorkomen;
 • Controleer je wasmachine regelmatig en volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant:
 • Als je in een regio woont waar het water veel kalk bevat, kies dan voor een waterontharder om kalkafzetting op de verschillende mechanische en elektrische onderdelen te voorkomen;
 • Gebruik wasmiddeldoses die zijn aangepast aan de grootte van je ladingen om te voorkomen dat resten zich ophopen in de tank.

Kortom, als je aandacht besteedt aan de hygiëne van je wasmachine en regelmatig de nodige onderhoudswerkzaamheden uitvoert, helpt dit niet alleen om je apparaat schoon en geurvrij te houden, maar verleng je ook de levensduur en zorg je voor optimale resultaten bij het wassen van je kleding.

Meest recente artikelen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Deel dit:
 • Home
 • Home
 • Vergeet niet je wasmachine regelmatig te wassen om onaangename verrassingen te voorkomen